Lär dig om vaktlar

Under uppbyggnad!

Vad ska vaktlar äta?

Vaktlar behöver mer proteinrikt foder än vad höns behöver. Jag ger mina kalkonfoder för kalkonkycklingar. Fodret heter Pytte Kalkon och finns att köpa på granngården.

Jag behandlar mina djur utifrån hur jag själv tänker kring mat dvs jag skulle inte bara vilja äta köttfärssås och spaghetti 365 dagar per år..

Därför ger jag mina fåglar lite kompletterande foder.
Sallad (burkar lägga in ett helt salladshuvud som de får äta av, mycket populärt!)
Fin rivna morötter
Äppelhalvor
Burk majs
Havregrynsgröt
krossat knäckebröd
Skalade solrosfrön (ge inte för mycket då det innehåller väldigt mycket fett, dock bra att ge vinterhalvåret då de behöver lite hull inför kylan)
Mungoböner groddar

Kalcium
Finns inte i pytte kalkon eller kycklingstart. Därför är det bra om de får ett tillskott i form av snäckskal precis som hönsen behöver. Dels som tillskott och för att de hela kornen som fåglarna äter ska krossas sönder i krävan innan maten passerar vidare i magsäcken. Om man inte har snäckskal till hands så kan man torka och krossa äggskal, det älskar mina vaktlar och de blir nästa bråk när de ska picka i sig bitarna! Jag krossar äggskalen i en mortel till millimetersmå bitar.


Mat som är giftigt eller bör undvikas

Avokado - dödligt
Rå lök
Okokta bönor - lima, kidney, soya
Linfrön - innehåller något ämne som gör att nytt syre slutas tillverka i kroppen. 
Choklad
Rabarber
Rå potatis
okokt - havregryn, ris och pasta som sväller i magen.
kaffe, te och givetvis alkohol.

Många växter och plantor både ute och inne är giftiga. Detta gäller för burfåglar men antar att de gäller för viltfåglar också.
Växter och plantor som är giftigt för fåglarHur mycket tid och penger krävs det med vaktlar?

Jag skulle säga att vaktlarna tar mer tid än hönsen. De skiter i mänger och måste städas därefter! Och de blir otroligt dammigt! Tycker man inte om att städa och fixa hos sina djur ska man inte skaffa vaktlar.
Mer tillsyn behöver de med eftersom de kan skada sig genom att flyga okontrollerat och sedan kraschlanda om de blir rädda. Självklart ska man se till sina höns också men det finns inte så mycket risker om man säkrat deras boende.
Kostnader är nog den samma som hönsen. Eftersom de inte går ute på samma sätt som hönsen så får de bara den mat som jag ger dom. Hönsen äter ju allt möjligt ute både grönt och småkryp.
Det går åt mer hö, jag byter alla hö i deras gömslen 2 ggr/vecka.Hur man ser skillnad på tupp och höna!


Det är lite klurigt hur man ser skillnad på tupp och höna. På höns är det lättare då man hyfsat tidigt kan se på slör, kam eller sadelfjädrar om det är en tupp. 
Vaktel tuppar har varken kam, slör eller sadelfjädrar. 
Det lättaset och säkraste sättet är att titta i rumpan på vaktlarna när det börjar bli könsmogna vid 6-8 veckors ålder. Har man tur kan en tupp börja gala tidigt runt 3 veckor ålder. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar