lördag 7 mars 2015

Både lycka och tråkigheter

Det blev 11 stycken kycklingar som nu bor ihop med Twiggy, den fantastiska mamman som adopterat alla dessa små små söta dunisar!
Sammanlagt var det 13 stycken som kläcktes men jag fick tyvärr ta bort 2 st som kläcktes med komplikationer (gulesäcken som inte dragit sig tillbaka).
Djurlivet är inte en dans på rosor och man får liksom ha det med sig när man skaffar djur och föder upp. Saker och ting kan hända och ibland måste man agera snabbt för att inte något djur ska behöva lida. Det är svårt att förstå hur små de är i verkligheten! De väger knappt nått och det är så livliga och hoppar och tar satts och springer omkring. Tar några flax med sina pytte vingar och studsar lite. Så sött och man kan sitta och stirra på dom i timmar (om man nu hade den tiden :)).


Den vita skålen med stenar är en äggkopp!
Stenarna har jag lagt i för att de inte ska kunna drunkna i vattnet.
De kan liksom somna på plats när som helst dom små rackarna.
På fatet bredvid har jag mixat kalkon pytte pelets till små små korn så de har kättare att få i sig. längst bort har Twiggy egen mat bestående av groddade Mungobönor. 

Twiggy är den minsta fågeln i min flock så har det kämpigt när alla 11 kycklingar vill komma under henne och mysa!!
De är tur hon har tålamodet!


Dags för en tupplur

Ja ni ser ju själva!!!
Jag tror detta är minsann en liten Ginny bebis!!

Äta, dricka, busa och sova.


Och till de tråkiga…

Sally en utav de vuxna vaktelhönorna har blivit sjuk, riktigt sjuk. Jag befarar att hon har drabbats av en sjukdom som heter koccidios en mycket smittsam sjukdom som oftast har en hög dödlighet. 
Det är en encellig parasit som lever i tarmarna hos fågeln, när den förökar sig så skadar den tarmslemhinnan och detta leder till ökad risk för infektioner i tarmen och leda till vätskebrist, näringsbrist och blodbrist. 
Symtomen är bla, minskad rörlighet/aktiv, nedsatt allmänstillstånd, sitter uppburrad, diarré, blod i avföring, äter och dricker inte, viktnedgång.
Detta är en snabb process och man ska helst behandla inom 24 timmar om man haft kontakt med veterinär ang medicinering. Smittas främst via avföring. 
Det är ytterst sällan bara en fågel drabbas, oftast insjuknar flera och då är det bråttom med medicin.  
För att säkerställa koccidios måste man skicka in en död fågel till SVA ( Statens Veterinärmedicinska Anstalt) för obduktion och prover. Detta är det enda sättet för att ta reda på om det är koccidier eller ej. 
I kväll fick jag tag på en distriktsveterinär som kunde hjälpa mig på telefon att skriva ut en medicin som heter Baycox, tyvärr hade de inte licens att skriva ut den för fjäderfän utan jag fick en för griskultingar, vilket betyder att dosen jag kommer ge Sally är pytte pytte liten, ca två droppar. 
Blir hon inte bättre av detta så kan vi utesluta Koccidios. Jag hoppas jag bara får chansen att medicinera henne och att hon inte hinner dö under natten, nu är hon väldigt svag. 
Jag var ute ikväll och tittade till de andra för att se om nån annan vaktel blivit dålig, den enda som jag tyckte var lite mer still var Twiggys syster Mindy, men jag såg inget konstigt i rumpan på henne.
Läs mer om sjukdomen här

Älskade lilla Sally


torsdag 5 mars 2015

Här händer det grejor!! - Vaktelbebisar!


I går kväll kom den första lilla kycklingen ut! På dag 17. Vanligtvis så kläcks kycklingarna på dag 18. men precis som oss människor så kan de komma lite tidigare och lite senare :)
Just nu har 11 st kommit ut och den 12.e är på väg!
Det är så otroligt fascinerande och se hur de pickar hål på skalet och sedan trycker sig ut. Vissa kommer ut snabbt och några tar längre tid på sig. Men de är bra trötta de som kämpat längre. 
Efter ca 6 timmar börjar de torka och blir fluffiga.
Vaktelkycklingar klarar sig upp till två dygn i kläckaren. De har lagrat näring och vätska i kroppen redan i ägget. I kväll ska de som är torra och fina få komma till sitt nya boende. Har skaffat en stor smådjursbur som de ska få bo i inne i badrummet. Där har vi golvvärme och de är smidigt att bara kunna stänga dörren. Vi har nu en extra hund hemma som är väldigt nyfiken på de vuxna vaktlarna så jag vågar inte riskera att ha dom där vi är med hundarna. Min Agnes skulle aldrig göra något, hon är ju så van med mina vaktlar och när mina höns va små kycklingar! 
Eftersom Twiggys ägg inte verkar vara nått liv i tyvärr, så tänkte jag att hon skulle få komma in till mina små bebisar och förhoppningsvis så kommer hon ta dom till sig och bli deras mamma! 
Håll tummarna för Twiggy ikväll!!
Självklart kommer jag dokumentera och rapportera hur det går!


måndag 2 mars 2015

Bildbombar som jag lovat!

Som jag skrev på sidorna Vi som har vaktlar och Vi som har höns på Facebook så gav jag ett litet smakprov på de foton jag tagit idag på mina fjun! Solen kom fram en stund på eftermiddagen och det blev så fint ljus ute så jag var bara tvungen att ta massa med foton på mina älsklingar.


Tuppen Fiona

Polly

Majken

På språng när jag ropar på dom!

Beas gulliga skägg är nu mera smutsigt för jämnan. 

"- vadå sa du MAT??!!"

Älskar när de kommer springandes som  klumpiga dinosaurier!   

Märta

Fiona håller koll medan damerna krafsar och äter.

Alltså höns rumpor är så söta med allt fluff!!

hönan Tore verkar hittat småkryp.

Lilla Pip

Stella gör Twiggy lite sällskap som ligger och ruvar (inne på dag 15-16)

Tilltufsade Brorsan, han är lägst i rang, Bruno är på honom när han försöker bestiga Brunos favvo brudar.

Twiggy fixar runt med hennes tre små ägg!

Lilla Pip, Maggie och Lilly

Lilla söta Vicky njuter i soljuset

Ginny som står och snackar och fluffar upp de små goa kinderna!

Om Izes skulle vara människa skulle hon vara en modell.
Hon gör sig så bra på alla bilder jag tar på henne. Hon liksom  visar upp sig och ger alltid The model look!!

Vicky spanar.

Brorsan och Vicky gör varandra sällskap i solen en stund.

Älskade Vilda som överlevde och mår bra nu efter hennes obehagliga framfall hon fick när ett ägg fastnade.
(Kommer att skriva om det framöver)

Ginny är alltid först fram när jag fyller på nytt vatten.

Ett okunnigt öga trycker säkert att alla vaktlar ser likadana ut.
No no. Kolla in denna näpna Twiggy!!

Stolta Bruno med sitt harem med brudar :)

En powernap i ett av rederna.

Idag fick hönsen smaka melon för första gången. Det tog inte många minuter förrän bara skalet låg kvar..Majken är lite misstänksam på kameran :)

Snygga Fiona!

Bestämda kliv, går inte att missta vad dom vill ha!!

Bästa tuppen. Fiona har ALLTID koll på ALLT.