Lär dig om höns


Skaffa höns!

Funderar du på att skaffa höns? Planera noga innan ni skaffar höns.
Här kommer jag dela med mig av mina erfarenheter och tips!

Hur många höns vill ni ha?
Ska hönsen vara era sällskapsdjur, förse familjen med ägg eller vill ni skaffa höns för köttets skull?
Utifrån det så kan man välja hur många man vill skaffa.
Det man bör ha i åtanken är om man bor i ett detaljplanerat område dvs har du grannar i din närhet och bor i samfälldhet? Eller äger du en gård?
Bor man i ett detaljplanerat område ska man kontakta sin kommun och höra hur reglerna ser ut för att ha höns. Det är väldigt olika från kommun till kommun. Ibland får man ansöka och betala en summa pengar för att ha höns, vissa kommuner har som regel att man får ha 4 höns utan tillstånd, vill man ha fler får man ansöka. Vill ni ha en tupp till era hönor behöver man oftast skicka in en separat ansökan. Givertvis måste man kolla med sina närmsta grannar att de samtycker oavsett om ni bara ska ha hönor men också tupp.
Äger ni en egen gård och går under lantbruksfastighet får ni så klart göra precis som ni vill!

Hönshus och hönsgård

Jag valde att bygga ett mindre hönshus eftersom jag inte ville söka bygglov för ett större bygge. Mitt hus är ca 6 kvm. I dagsläget har jag 5 höns och en tupp. Mer än så får jag inte plats med. Jag vill inte att mina höns ska bo för trångt, det ska kunna ha utrymme och röra sig på även inne. Mitt tips är att bygga lite större än vad som är tänkt om så är möjligt. Deras hönsgård är något större än huset va 9 kvm. Kraftigt gunnebostängsel runt om och över så inga rovfåglar eller andra djur kan ta sig in i hönsgården. Mina höns tycker dock inte om att vara där för de är så vana att få gå fritt på tomten!
Bygg alltid hönshus och hönsgård minst två meter i takhöjd så du kan gå upprätt när du ska in till dom och mata eller städa.
Isolerat eller oisolerat hönshus? Jag valde att isolera huset, ganska så rejält. Har man tänkt att ha någon slags uppvärmning under vintern, kan de löna sig att isolera lite extra om man tänker ut ekonomisk synvinkel. Jag har 95 mm isolering.
Hönshuset ska vara dragfritt. Får man problem med fukt kan det vara bra att sätta in en paxfläkt (brukar finnas i badrum) som suger ut all fukt.
Höns tål oftast mer kyla än vad vi tror, men jag har valt att ha en frostvakt, som sköter och reglerar värmen helt automatiskt. När temperaturen går under ett visst antal grader går frostvakten i gång och håller minimum temperatur, tex 5 grader. Då slipper man problemet att dricksvattnet fryser osv.
Enligt lag måste man ha ett fönster i hönshuset. Tänk på att inte sätta fönstret i söderläge då de kommer bli varmt på sommaren och hönsens ögon har svårt för direkt solljus som kommer genom glas. Jag köpte ett stort fönster ca 100x120 cm på blocket för 50kr! Det är 3-glas isolerfönster som är underhållsfritt. Det går att öppna helt men även bara ha en liten glipa på ca 5 cm med en spärr. Perfekt på sommaren att ha öppet på natten för att få in friskluft och slippa oroa sig för rovdjur som kan ta sig in. Finns även en persienn, toppen om man vill att de ska sova längre under ljusare perioden och att inte tuppen börjar gala så tidigt!
I hönshuset ska de finnas: reden som de kan lägga sina ägg i (finns tusen olika varianter på hur redan kan byggas eller se ut), sittpinne (det kan vara allt från en grov naturpinne eller en regel) som de kan sitta på när de sover. Sand, torv eller jordbad som de kan bada i och hålla sig fria från löss och kvalster.
Foder automat, vatten automat.

Använd material inne i hönshuset som är lätt att göra rent. Ju mindre springor och glipor desto bättre! På golvet har jag en kraftig plastmatta som går en bit upp på väggen för att man ska kunna tvätta rent ordentligt utan att man ska vara orolig att vatten tränger ner under golvet. På väggarna har jag oljefärg som också tåls att tvätta.
Jag har sett en del hönshus som är helt kaklade och har en avrinningsbrunn, det är ju det ultimata med då kommer kostnaden att öka och arbetet blir mer. Men det är otroligt praktiskt vid rengöring, speciellt om man får problem med kvalster eller löss!!

Mitt hönshus och hönsgård kostade ca 7000kr. Jag byggde det helt själv så jag inte behövde bekosta någon som gjorde det åt mig.

Kostnader

Om man inte haft höns tidigare så kan det vara bra att räkna lite på vad det kommer att kosta med själva bygget, om man inte redan har en bod eller lekstuga som kan bli hönshus. Även räkna på vad månadskostnaden kommer att ligga på.

Ungefär så här ser min månadskostnad ut:

Halmpellets till golvet 1 säck              =  69kr/13 liter
Värpfoder  ½ säck/månad              = 115kr        
Hö till reden                                      = 45kr/30 liter  (finns betydligt billigare)
Torv till bad                                       = 25kr
Grönsaker och frukt                         = ca 200kr
El till lampa och frostvakt                   = 250 kr

SUMMA:  704 kr ( 6 st höns)

Så det är inte gratis att ha höns!

Hur mycket tid kräver hönsen?

Det är helt olika från person till person hur man väljer att göra.  Men de måste ha tillsyn minst två gånger om dagen.
Jag tillbringar ca 1 timma i snitt/dag med mina höns.
På morgonen tittar jag till dom så alla mår bra, byter vatten och fyller på mat.
När jag kommer hem efter jobbet tittar jag till dom igen och kollar så allt är i sin ordning.
Städar och plockar lite om det behövs. Sitter gärna och pratar lite med dom och ger lite extra gott varje dag. En gång i veckan storstädar jag. Jag vill ha rent och fräsch och inget illa luktande hönshus. Det tror jag mina höns uppskattar också! På kvällen stänger jag in dom och säger god natt, kollar även då så alla mår bra.
Vill du ha tama höns så krävs det att man lägger ner mycket tid på dom, helst ska man ha dom från när de är små kycklingar men går även att vänja dom när de är vuxna.

Vilken ras ska jag välja?

Det beror på varför du skaffar dina höns, för äggens skull, välj höns som värper bra.
För köttets skull, välj en storväxt ras.
För sällskap, välj någon ras eller blandras du faller för men ta gärna reda lite på rasen innan. Jag har mina som sällskapsdjur, äggen jag får är bara ett plus. Mina är blandraser förutom en höna som är renrasig Faverolle. Dom är väldigt duktiga på att värpa, jag får nästa varje dag full pott!

Kycklingar eller fullvuxna höns?

Jag köpte mina när de var små kycklingar, de var bara någon vecka gamla.
Då behöver de mycket tillsyn och extra värme. De bodde inne hos oss i en stor trälåda jag byggde. Hängde en värmelampa över som de kunde ligga under och få den värme de måste ha när de är små. Anledningen till detta är för att det är mycket känsliga för kyla och drag, deras små lungor ligger så ytligt så blir de kalla kan de bli sjuka och dö. Man brukar säga att när de riktiga fjädrarna växt ut på ryggen så kan man ta bort värme lampan. Många har kvar värmelampan längre vilket är helt ok, då kan de välja om de vill ligga under den och mysa. Men de ska hela tiden bo dragfritt.
Fördelen med att köpa små kycklingar är att du får följa hela deras uppväxt och få en chans att få dom väldigt tama och tillgivna. En stor fördel är också att man slipper sjukdomar /löss/ kvalster (inte alla dock) som fullvuxna kan bära på.
Nackdelarna är att de tar mycket tid (daglig städning, tillsyn flera gånger om dagen, ett utrymme som är dragfritt och varmt, tillgång till värme lampa).
Från att de är kycklingar till värpande höns tar lite olika tid beroende på ras, mellan 13 veckor till 48 veckor har jag hört. Mitt första ägg fick jag när de var ca 6 månader. Det va en lång väntan kan jag lova!!

Viktigt vilken typ av lampa ni väljer att ha inne i hönshuset!

Läste denna artikel för ett tag sedan, mycket intressant och lärorikt!
http://www.fjaderfa.se/?p=18706




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar