onsdag 4 februari 2015

Mitt hönshus - bygget steg för steg

 Jag har byggt mitt eget hönshus, nu i efterhand så skulle jag byggt större men har tyvärr inte plats för större så jag får helt enkelt nöja mig med de jag byggt. Jag valde att bygga ett rejält och stadigt hus med isolerade väggar. Det är på ca 6 kvm. Hönsgården är på ca 9 kvm. Det är sällan de behöver vara i hönsgården, dom gillar den inte alls, de vill så klart vara fria på trädgården!

Nedan får ni se steg för steg hur jag gjorde!För att få en ordentlig och stabil grund grävde jag ner betongplintar

Reglade upp för golv, isolerade, plastade och sedan tjocka masonitskivor för  golv.

Började bygga en vägg på plats men insåg sedan att de var mycket lättare och bygga klart en hel vägg liggandes med isolering och plast och sedan resa den färdigbyggda väggen.

Nästan klar med två väggar...

Klädde inneväggarna med träpanel. Anledningen var för att de var de billigaste alternativet just då. Jag rekommenderar inte det då de blir en massa småspringor mellan planken. Om man någon gång skulle få problem med ohyra så är de svårt att göra rent...

Vägg nummer tre på gång att reglas upp..

Jag valde att bygga ett snedtak på huset. En mycket lätt konstruktion.  Man får bra utrymme inne, snö och vatten rinner lätt bort från taket. Det svarta ni ser på utsidan är asfaltsboard. Det är en skiva som är impregnerad med asfalt vilket gör att den är vattenavisande och vindskyddad. Utanpå den spikade jag sedan på träpanel som jag sedan målade med svart slamfärg.

Dörr och fönster på plats. Fönstret är ca 100x120 cm, 3-glas isolerfönster underhållsfritt. Köpte det på blocket för 50kr, riktigt fynd! Går att öppna som på bilden med lite glipa med spärr, perfekt på sommaren om man vill ha lite öppet på natten. Kan även tippa runt fönstret helt när de ska tvättas. 

Dörren kommer från vår källare. 
På taket valde jag att lägga vanlig takpapp. Till nästa vinter ska jag ev lägga plåt på taket för längre hållbarhet. Tegel kan jag utesluta då jag inte byggt takstolarna så hållbara för den vikten.
måndag 2 februari 2015

VARNING - Risk för att bli kycklingsjuk!!


Jag är så glad att jag tog så mycket kort på mina små dunisar när de var bebisar!!
Sitter framför datorn och försöker få ordning på alla 1000-tals hönsfoton.
Det är väldigt farligt att sitta och titta på alla kort och en äggkläckningsmaskin står på inköpslistan, jag ni förstår ju vart tankarna leder…!

Mer foton kommer inom kort!


En av mina favorit kort! Nugget (min hel svarta höna som jag omplacerat) såg ut som en lite örn unge när hon var kyckling!


Fiona var orädd redan som liten, hade jag kunnat mer så hade jag nog redan då förstått att de skulle bli tupp av henne.

Polly fick inte plats på den övre pinnen en kväll. Dags att gör a en längre pinne som alla fick plats på. De växte fort!

Då som nu. Tore har koll på läget, lite svårt att slappna av. Fiona lika trygg som vanligt, somnar alltid först på pinnen!

Jag bara älskar det här kortet! Tror jag ska förstora upp det på kanvas!
Älskade älskade små dunisar!!

Välkommen in - Välkommen åter!


Så klart mina höns är bortskämda, va trodde ni?!
När de va kycklingar bodde de inne hos oss i en stor trälåda med värmelampa tills fjäderdräkten hade utvecklats och de var stora nog att flytta ut i hönshuset. De var liksom planen. Men så blev det inte eftersom hönshuset inte riktigt var färdigt byggt. Så de bodde kvar lite extra länge inne hos oss. 
Vilket jag absolut inte hade något emot, men min sambo var väl inte lika glad och nöjd som jag, 
och hönsen! 
Jo, de jag vill ha sagt med detta är att de är ju så vana med att gå omkring inne hos oss och de vet ju att hönsmamma alltid ger dom nått gott och äta när de kommer in på besök.
Den här gången fick de fullkornsgröt med gojjibär i. De smaskades och smaskades. 
Agnes, vår hund, var väl inte lika road då hon vet att det är bara att sitta och vänta till hönsen ätit klart, finns det då något över så får hon äta upp de. Ja, ni ser ju själva på blicken!Polly vill ha mat, inte bli fotad...
Agnes börjar tappa hoppet, blir den nån gröt över eller?!

Tore har inte riktigt det bästa matskicket. 

Fiona håller koll så alla får äta i lugn och ro.

Polly 

Sen är det lite delade meningar hur länge de får vara inne. 
Enligt mig räcker det med en halvtimme men gänget tycker ofta inte det är länge nog.
Då vet man vad som väntar, de ställer sig på altanen och glor in i vardagsrummet och psykar mig i 10 minuter. Och ja, de lyckas men inte så pass att de får komma in igen. Utan jag öppnar dörren och säger åt dom att gå nån annanstans och glo istället. Till svar får jag oftast lite mutter och klagomål i långa melodier.