onsdag 25 februari 2015

Hemma hos - Vaktlarna!



Igår fick ni ju se hur hönsen bodde så idag är det vaktlarnas tur att visa upp deras mysiga boende!

Mina små dunisar bor i mitt växthus på ca 6 kvm + 1 kvm.
japanska vaktlar tål endel kyla (ner till -20) men de behöver ha fukt och dragfritt. 
Jag har inrett med massor av gömslen och lite olika material så det blir så naturtroget som möjligt.
Så fort de blir lite mera vår i luften ska de få flytta till ett nytt boende. Det kommer att bli alldeles för varmt för dom i växthuset och om några veckor är det dags att börja odla!


Vid ingången har jag satt en plexiglasskiva så att jag kan ha dörren öppen utan att de rymmer ut.
Mina börjar bli så pass tama att de inte blir rädda och flyger men jag lämnar aldrig dörren öppen obevakat. 

Gömstället längst till vänster är en foderhink med platt botten och en massa hö i.
Den gillar dom att sova i eller lägger sina ägg i.
En stor bakbit är lutad mot sand/jordbadet dels för att de lättare ska komma i baljan och för att Bruno älskar att stå där och visa upp sig och gala stolt!



idag sågade jag till en lite stubbe att ha vattenautomaten på. är så less att de skiter i vattnet helatiden. Nu når de inte upp med rumpan på kanten så nu äntligen kanske de får vara rent lite längre. Vattnet byter jag 2 ggr/dag.
Bredvid ligger det lite rivna morötter. 

Ett till litet gömsle i hörnet. I varje gömsle har jag hö, det gör det väldigt lätt städat då de blir som en kocka när de blir bajsigt och bara och ta bort de och lägga dit nytt. 


En till barkbittunnel. Längst in i hörnet brukar de flesta lägga sina ägg.
De gör så gulliga bon i höet, precis som små fågelbon!
En trälåda med lite springor i. Vaktlar gillar inte om  kojor och små hus är för täta, de vill ha lite koll på omgivningen runt om. 

De har ett mindre fodertråg för att de inte ska stå och sprätta i maten.  Tror att detta rymmer ca 5-7 deciliter.
Ungefär så mycket mat går det åt varje dag (16 st vaktlar).
Bredvid har jag en stubbe som jag borrat hål i och satt i pinnar, perfekt att sätta dit sallad och äpplen mm så de inte ligger på marken och bli skitigt.
  

Jag har byggt en hydda med en keramiklampa i (en värmelampa som inte avger något ljus, bara värme) som de får välja om de vill ha lite värme eller inte. Taket har jag byggt lägre fram och högre bak för att värmen ska stanna längre under taket och sedan tryckas ner sen ut. Där under brukar det vara mellan 10-14 grader varmare än temperaturen i hela växthuset. 


Golvet är täkt med uppluckrad halmpellets precis samma som hos hönsen. 

Vicky ska ta sig ett litet bad!
såjord, sand och aska. 

Inez är så nyfiken när jag håller på med mobilen och fotar!



Och så har vi lilla övervåningen som de älskar att spring upp till. Här läggs det också endel ägg!  Hö på golvet och lite granris som gör de mer mysigt.

En väldigt enkel konstruktion, dock inte så vacker då jag tog en massa spillbitar och snickrade ihop rampen och loftet.

Det som är jätte viktigt att tänka på när man inreder hos vaktlar är att se till att säkra hela boendet så de inte kan fastna bakom, emellan eller under något.
De är experter på att fastna i de allra minsta skrymslena. Det har hänt här två gånger dock blev ingen skadad men jag är osäker på hur lång tid de satt fast. Inte längre än 6 timmar i alla fall då jag tittar till dom så fort jag är hemma. 
Hur kan de fasta då? Jo dels så gillar dom att utforska nya saker och om de blir rädda för något flyger de rakt upp och kraschlandar okontrollerat någonstans..

Vaktlar är en markfågel men de gillar att gå på olika höjder och upp på saker.
Tänk bara på att inte bygga för höga konstruktioner då de måste kunna hoppa ner och inte flyga ner eftersom det är inte är några skickliga flygare!


måndag 23 februari 2015

Hemma hos - hönsen!


Det har blivit ganska många ändringar och om möbleringar inne hos hönsen innan jag känt mig helt nöjd. Man kommer på förbättringar hela tiden och det känns som om att man aldrig blir rikligt klar.
Det är lite småfix kvar som lister i taket, en takskiva och lite på utsidan av huset som är kvar.
Eftersom jag inte byggde så stort hönshus så får man köra lite compact living.




 Högst upp vill de så klart sitta. Nu när vi fick två till damer så räcker inte den pinnen till för alla. Så jag byggde en lite enklare ställning så de finns fler platser. Vilket kan vara bra att de finns valmöjlighet för dom, de kan bli lite tjafs och nyp om de behöver trängas på en och samma pinne.
Mitt val av sittpinne blev en trekantsbräda. Slipade ner vassa kanter och har den platta delen uppåt. Varför jag valde den? Den fanns redan hemma så jag behövde inte köpa någon.
Innan hade jag en naturpinne, ganska tjock så de inte blir för tunn så de kan sitta stadigt utan att behöva kramphålla fötterna.

Det är alltid ett jädrans kackel när alla blir värpnödiga och gärna alla på de och samma gång. Nu är alla mina 5 hönor igång och värper. Två reden blev för få så jag gjorde en lite avsats och satte dit ett till rede. Mina höns är ganska stora så jag valde att använda mig att stora plastkorgar, lätta och göra rent och hönsen gillar dom skarpt! En skruv i väggen så de ligger still.
Under avsatsen är fodertråget bestående av en gammal hängränna, perfekt att fodret i. Ingen som kan sprätta ut och man behöver inte fylla på varje dag heller!

Under de två rederna är sandbadet, eller torvbadaet rättare sagt.
Torv och aska. Använde en stor plastback från IKEA. 3-4 hönor får plats att bada samtidigt vilket de gärna gör, de är inte så kul att bada själv!
På golvet har jag halmpellets, Efter lite forskning så kom jag fram till att detta är både billigast, fräschast och hälsosammaste alternativet. En säck kostar 69.- på Granngården. Jag vill att pelletserna ska lösa upp sig direkt så jag snittar säcken längs med lågsidan och häller i ca 10 liter vatten. Efter 10 minuter är de bara att hälla ut de på golvet och nästa all pellets har löst upp sig och blir som en mjuk fin bädd. Har man de fuktigt i hönshuset så är detta perfekt, de suger upp mycket fukt.
Väljer man att inte luckra upp det med vatten går det också bra, givetvis drar de åt sig mer fukt och hönorna krafsar runt och efter några dagar så är alla pelletserna upplösta. Strö/kutterspån är inte bra för vaken oss eller hönsen, det är små partiklar som tänger sig in i luftvägarna och sätter sig.

Luckan ut till hönsgården är en enkel konstruktion som man öppnar och stänger från utsidan med sett snöre. En skiva som ligger emellan två plank som där den glider upp och ner.

Det som hänger på väggen bredvid öppningen är torkade brännässlor som de får som tillskott nu under vintern när det inte finns tillgång till grönt ute. Snart är alla knipen uppätna!






Dagarna går så långsamt...

Jag är nog inte den ända som tycker att det går långsamt när man väl lagt äggen i maskinen.
Idag är de inne på sin 7:e dag.
I går kväll lös jag äggen för att de vilka som var befruktade och inte.
Riktigt spännande och se hur de utvecklas liv där inne i de pytte små äggen! 



Jag har ingen speciell lampa för att lysa äggen. Det går jättebra att använda en mobillampa.
25 av 32 ägg var befruktade! De äggen som lyser helt grönt (med tummen ner symbolen) de är obefruktade. Ägget längst ned till vänster, var befruktat men har dött, tydligen kallas det "dödsringen". De som lyser rött och lite grönt är befruktade och har en sk "spindel" i sig, blodkärl som sedan kommer att bli en liten kyckling. Det är inte helt säkert att alla 25 ägg kommer bli kycklingar, mycket kan hända på 11 dagar.. Får jag tio små små dunisar är jag jätte nöjd!

Twiggy ligger fortfarande på sina ägg och nu har jag märkt dom så de inte tillkommer en massa ägg.
Hon är super duktig. lämnar äggen korta stunder då hon ska äta, drick eller sandbada lite!
Jag hoppas verkligen att hon lyckas hela vägen!