fredag 30 januari 2015

Äntligen!

Nu har jag äntligen kommit mig för att starta en ny blogg om mina älskade höns och vaktlar!
Skulle räkna mig själv som nybörjare men tänker att det är ju alla från början och jag kan dela med mig av mina erfarenheter och tips! Allt jag lärt mig om höns och vaktlar är från ett antal olika grupper på Facebook. Kan varmt rekommendera dessa grupper: Vi som har höns, Vi som har vaktlar och Vaktel,diskutera allt, köp,sälj.

Idag tänker jag inte lägga upp en massa text utan ni får istället se mina fjun, både stora och små!

Polly

Märta

Tore (höna)


Fiona (tupp)
 Mina höns har jag haft sen
de va små kycklingar, där av har de kvar sina namn, det dröjer ett tag innan det går att könsbestämma höns och jag trodde verkligen Tore var en tupp och lika så att Fiona var en höna. Många tycker att jag är lite knäpp som inte döper om dom ,em Fiona är liksom en Fiona, det går inte att ändra på de! Från början hade jag 7 st kycklingar. En som hette Rut tog vi bort ganska omgående då vi insåg att de var en tupp, och Rut var inte av den trevligare sorten, tyvärr..
Min älskade tupp Tiny fick flytta då han galde hela dagarna.. Inte så uppskattat av grannarna.. Men han har det jätte bra hos sin nya ägare och sina 4 nya damer!
Nyligen omplacerade jag min älskade Nugget (ska lägga ut en bild på henne och Tiny), hon behövde komma till en större flock så hon slapp kämpa om sin plats hela tiden. Hon kämpade så för att behålla sin rangordning att dom gjorde det till vilket pris som helst. Hon blev helt enkelt elak mot de andra. Även Nugget kom till en fantastisk familj och en stor flock!
Jag åkte med henne till Västerås till en tjej som har en riktigt stor gård med massvis av höns. Mest rashöns men även lite blandisar som Nugget bor med.För ungefär 3 månader sedan skaffade jag mig 9 vaktlar vara 2 tuppar. rasen som jag har heter Japansk Jumbo vaktel och väger ca 200-275 gram. Det är en markfågel men kan flyga, dock inga höjdare på att flyga men blir de rädda eller skrämda flyger de rakt upp (oftast helt okontrollerat och sedan störtar, förhoppningsvis utan skador..) Vaktlar kan man tyvärr inte ha löst på trädgården som man kan ha med höns, de har så mycket vilt i sig och rymmer lätt. Med tanke på färgen är de kanske inte så lätta att hitta.. Med tiden har jag utökat min vaktelgrupp och i dagsläget har jag 17 st. Vaktlarna trivs bäst utomhus året runt.  Jag har valt att låta mina bo i mitt växthus på ca 6 kvm som jag inrett så natur identiskt som möjligt.


Frugan
Stella
Älskade Ginny (världens coolaste vaktel!)
Brorsan (tupp)
Inez 
In och utsläpp i jordbadet!

2 kommentarer:

 1. Ser ju superbra ut!! :D Jag är ju vääääldigt sugen på vaktlar oxå. Har motstått än så länge. Vi får väl se hur länge det går. Hehehe....


  /anna-karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vaktlar som är sååå mysiga! Du kommer inte att ångra dig, jag lovar!

   Radera