torsdag 12 februari 2015

Dumma höns? Ohhh no!

Jag bara älskar att studera mina fåglar. Kan sitta länge och bara glo på dom och se hur de beter sig och hur olika de är varandra. Min höna Bea som är ganska nyinflyttad har en stor personlighet. Väldigt framåt från första början trots att de inte hade så lätt att komma in i gammelgänget.
Efter några mjölmask så var jag hennes bästa kompis (förutom hennes "syrra" Majken). Hon är så extremt nyfiken på allt även om de är lite skrämmande. Smart är hon också. I de förra hemmet var de aldrig ute på vintern men här få de gå ut och in som de vill. Men snön var väl inget som hon var så värst förtjust i. Men Bea hade lösningen! 


Stockgungan som ingen annan har vågat sig upp på, såg Bea var hennes enda chans att våga sig ut. Hon spanade in den en lång stund sen stog hon sats och flög från luckan upp på stocken!  Satt och glodde en stund ut över ägorna. Sen blev hon nog kall om sina små tår och flög in igen till tryggheten och värmen! Jag säger då de, de är smartare än vad folk tror. 
Begreppet Hönshjärna är inget ord som ljuder från min mun kan jag lova. 

Efter några små steg i snön har de blivit lite mer bekväma med det konstiga underlaget. 
Nu är det Bea och Majken som är mest ute och kollar läget i hönsgården.


Bea har redan nu fått ett eget porträtt i akvarell. 

Höns är experter på rutiner. 
Har det nån gång varit med om nått som gynnar dom, dvs mat, har de anammat det direkt. 
Gammelgänget får gå fritt på tomten och de gillar att vara där jag är. Det spelar liksom ingen roll om jag är inne eller ute… är jag inne så får jag räkna med att bli iakttagen genom altandörren in till vardagsrummet. Ignorerar jag dom så blir jag varse om det, de snackas och jämras och kan till och med knackas på så jag verkligen ska se att de står utanför och vill in och hälsa på. 


Fiona brukar va den som tar kommandot. Även den som har längst tålamod att stå kvar läääänge och ger inte upp i första taget. Idag fyllde jag på i torvbadet. Det blev direkt fullt och nästa lite kaosartat då ALLA skulle i samtidigt och sprätta och vältra sig i torvet. De älskar att ligga och njuta och rulla runt!
I morgon är de dags för en storstädning i hönshuset och lite finjusteringar på bajsbräda och foderautomater. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar