tisdag 17 februari 2015

Twiggy ruvar och jag har laddat maskinen!


Nu har jag skaffat mig en äggkläckningsmaskin! 
Blev tipsad av en snäll tjej på FB att det fanns en maskin till salu här i stockholm.
Slog till på en gång och samma dag stod den hemma på diskbänken!
En väldigt enkel maskin med en enkel konstruktion. 
Det enda som behövs att göras är att fylla vatten i fack 1 när äggen läggs i.
Dag 15 ska fack 2 fyllas med vatten. Detta är för att fuktigheten ska hållas på en jämn nivå under de 18 dagar innan de kläcks. 
Lampan gör så att äggen hålls varma och bredvid lampan sitter en termostat som känner av den rätta temperaturen, när de blir för varmt så släcks lampan osv.
Äggen ska vändas 1-2 ggr per dag.
Så nu är det bara att väta och se hur de går!
Vill man kan man lysa äggen efter några dagar för att försöka se om man ser några "spindlar" i äggen för att säkerställa att det är befruktade och att ett litet foster håller på att utvecklas. 

Maskinen tar max 40 vaktelägg , jag la i 32 st.
Räknar med att kanske hälften eller något minde kommer att kläckas!

 

Nu har jag laddat med nya äggkartonger. 
De jag haft innan var i plast och väldigt dålig kvalité.
Svåra att får isär och nästan alla var svåra att stänga så de höll i hop. Sen känns det faktiskt lite bättre med pappkartonger ur miljösynpunkt.
har sparat några i plast för de kan vara lite finare om man ska ge bort ägg i presentförpackning. 

Nästan samma dag som jag fyllde maskinen med ägg så bestämde sig Twiggy att de var dags att lägga sig och ruva på några ägg! Hon har inte velat gjort det tidigare men när jag hämtade henne från hennes förra ägare så låg hon faktiskt på ägg där också men han lät aldrig sina hönor ruva fram några kycklingar. Nu är hon inne på sin tredje dag! Det är inte alls så vanligt att vaktlar väljer att ruva. Varför vet jag inte riktigt, en teori som jag har är kanske för att vi har tagit bort den uppgiften från dom och deras instinkt har sakta försvunnit…? Någon som vet kanske?
Nu ligger hon på 6 st ägg. I morgon ska jag försöka markera dom på nått sätt så jag vet vilka som legat där från början. De andra tjejerna kan ju gå dit och värpa sina ägg också. Bäst att hålla lite koll. 
Hon är väldigt bestämd lilla Twiggy, så fort Brorsan (ena tuppen) kommer för nära så gapar hon helt och ger i från sig ett speciellt ljud, -Håll dig borta från mig! Tyder jag det som.
När hönorna blir för närgångna där hon ligger kan hon bli sur och jaga bort dom. Men ibland ger hon dom tillåtelse att ligga på hennes ägg en stund medan hon gå och äter och dricker. 
Som tur är har hon valt ett bra ställe, i lilla hyddan under värmelampan. 
När Lilla Pip låg och ruvade 2 dagar (men sen gav upp) låg hon på ett mindre bra ställe.

Så nu gott folk, håll tummarna att hon ligger kvar på äggen de resterande dagarna också!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar