onsdag 17 juni 2015

Majken har bestämt sig för att ruva!


Jag tror att Majken har läst mina tankar!
En dag innan hon la sig för att ruva sa jag till min sambo att jag var lite sugen på att kläcka fram kycklingar. Men eftersom jag har fått förbud att ha kycklingar inne hos oss så skulle de få vara ute i hönshuset direkt efter kläck. Ingen av mina hönor har visat tendens till att de vill bli mamma och ruva fram egna kycklingar. Det bästa är ju om de får ha en mamma direkt när de kläckts. 
Frågade på hönsgruppen, Vi som har höns på Facebook hur stora oddsen är att en höns som inte varit mamma eller ruvat tidigare skulle ta sig ann maskinkläckta kycklingar. oddsen var inte så höga.. troligtvis skulle de stöta bort kycklingarna eller hacka ihjäl dom. 
Men Majken läste mina tankar och nu ligger hon på 10 stycken ägg!! Hon har nu legat i 10 dagar.
Första dagen låg hon hela dagen men dag två var hon ute och gick med resten av flocken. 
Blev orolig att hon redan tröttnat men fick då höra att det är inte ovanligt då hon ville samla på sig mer ägg. En höna som lagt sig för att ruva lägger inga fler ägg. Hon la ett till ägg och sen började hon ruva igen. jag var också där och pillade och la dit 8 ägg från de andra damerna :)Första tre dagarna varken åt eller drack hon. Blev orolig eftersom detta är nytt för mig också.
Rådfrågade andra och det är lite olika huruvida de äter mycket eller lite under de 21 dagar de ligger på äggen. Jag har ställt fram både torrfoder och vatten där hon ligger men det är orört. Gjorde lite extra gott till henne, majs, ärtor och spenat och mixade allt. Det kunde hon inte tacka nej till! 
Så nu har hon kommit i gång att äta och dricka. Serverar henne varje dag något gott uppe vid hennes rede. 


Äter man måste man ju skita också! 
Eftersom de inte bajsar i redet måste de ju lämna redet för att göra sina behov och de vill de inte göra allt för ofta eftersom då blir äggen kalla. 
Så de blir inga små blajor direkt….!
När Majen var ute och sträckte på sig passade Bea på att låna hennes rede och värpa sitt ägg. 
Jag har markerat de 10 ägg som ska bli kycklingar med ett blyerts kryss så de är lätt och plocka bort ny värpta ägg som nån annan höna smugit dit. 
Jag filmade Majken när hon kom ut ur hönshuset och hade lagt till ett helt nytt beteende som jag aldrig sett förut. Men nu vet jag vad hon vill säga de andra: - bara så ni vet ska jag ha kycklingar så kom inte och mucka med mej!! 
Hon försöker alltså vis de andra att hon är lite större och lite bättre än dom och klättra lite i rang så hon ska få mer respekt när hon kommer bli mamma. jag tycker det är toppen! Hon är/var lägst i rang och har hela tiden fått anpassa sig efter de andra när de äter, plats på sovpinnen, värpning mm. 


Här visar hon tydligt för de andra. Hon går inte undan på samma sätt som tidigare och söker upp flocken för att visa att hon är starkare nu! 
Älskar att studera deras beteende och hur de anpassar och agerar i olika sammanhang! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar